Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

Berggården gamle handelssted

Handelshuset Berggården ble reist av Johan og Betzy Berg i 1870-årene. Det er flere utstillinger i Berggården i tillegg til at huset også byr på historie og atmosfære.

berggården

Gjennom sin virksomhet la de grunnlaget for fremveksten av kystbyen Rørvik som handels- og kommunikasjonssenter på Namdalskysten. I tilknytning til Berggården er størhuset, Gadehuset (Nordlihuset), Petra Eliassen Kost og Logi samt de nye naustene som rommer deler av båtsamlingen.

Butikken til Nordli er tilnærmet urørt etter at den ble lagt ned på slutten av 1960-tallet.

Utstillingen Woxengs Samlinger finner du i 2. etasje. Sommeren 2015 ble også Leirvik-samlingen satt opp i 2. etasjen.

Sommeren 2016 ble fotografiapparat-utstillingen fra Sverre Strand satt opp i 1. etg. ved siden av den gamle butikken. I overkant av 400 fotoapparater er i utstillingen.

Historien om Berggården gamle handelssted

I kystbyen Rørvik finner du Berggården gamle handelssted. Her har Johan Berg (1839-1929) og Betzy Berg (1853-1925) spilt en sentral rolle i framveksten av Rørvik som handelssted. Mot slutten av 1870-tallet etablerte de Berggården, som fikk stor betydning som handelshus på Namdalskysten.

Hovedbygningen lå slik at den var synlig for de som kom sjøveien, I hovedbygningen hadde familien Berg sin herskapelige privatbolig – og kom det storbesøk til Rørvik, tok de gjerne inn her.

I butikken ble det omsatt forbruks- og utstyrsvarer av alle slag, stoffer, konfeksjon og fiskeutstyr. Brødvarene ble produsert i eget bakeri. Berg kjøpte også varer, ofte som betaling for andre varer som sild, fisk, egg smør, kjøtt og melk. I tunet var det borgstue med bakeri, stabbur, driftsbygning med fjøs, stall og låve. Ned mot sjøen lå en vakker og tidstypisk hage. Ved sjøen bygde Berg et stort pakkhus – Heimbrygga – som ble brukt til mellager og salting av fisk.

Butikken, finstua og kjøkkenet er bevart slik at du får et innblikk i hvordan livet var i berggården tidlig på 1900-tallet. Av faste utstillinger finner vi “Rørvik Kaffistova” (åpnet i 1913), ei fiskeriavdeling, og ei avdeling som viser fiskerbondens kjøkken og fiskerbondens redskaper, skolestue og et verksted. Går du i gjennom hagen, finner du vår fast utstilte båtsamling.

Omvisning for grupper kan avtales. Forespørsel til tlf. 48 88 00 24 eller henvend deg i resepsjonen i Norveg.