I oktober kan du se fram til en fantastisk «teatermåned» i Norveg. Det starter 1. oktober med premiere på Juvikfolke og minimum en forestilling dagen derpå. Den 24. oktober gjester Nord-Trøndelag teater oss igjen. Denne gangen med monologen I vår familie kan vi snakke om alt. Dette med Hildegunn Eggen som den sjarmerende og snakkesalige moren som drar publikum inn i en familiehistorie med mange hemmeligheter og usagte meninger. Dette gjenspeiler på mange måter en helt vanlig familie.

Avslutningsvis 31. oktober (på selveste Halloween) er det Barbroteatret  som entrer teaterscenen i Norveg. Dette med familieforestillingen Heksen Innmaria og Frankofri, som også spilles søndag 1. november.

Om Juvikfolke

Nord-Trøndelag teater topper høstens program med den storslåtte, norske slektssagaen Juvikfolke, hvor livet til seks generasjoner Juvikinger skildres med stor styrke, bitende karakteristikker, saftige replikker og fortettet livsvisdom gjennom forrige århundre og inn i vårt eget.

Forestillingen tar for seg siste del av fortellingen, der den moderne tiden er i ferd med å avløse bondekulturen. Sentralt står Laurits og Odin, begge med dype røtter i fortida, og med kjennskap til slektens sammenhenger og krav. Det handler om en slekts storhet og fall, om sosial makt og avmakt, om å ta valg, stå imot press og om å lengte til både et sted og etter kjærligheten. Det handler om mennesker i alle fasetter- og om livet som alltid går videre.

Om I vår familie kan vi snakke om alt

Monologen handler om å være foreldre til et barn som er psykisk syk. Hvordan man prøver å hjelpe barnet sitt, og samtidig prøver å leve sitt eget liv, om hvor grensen går for hva man kan hjelpe til med? Når må og skal et barn egentlig klare seg selv? Når slutter et foreldreskap? Aldri?? Som foreldre er man gjerne en del av et årsakskompleks, man er kanskje selve “problemet”. Er det ens egen feil, de nære omgivelsene, storsamfunnet?

Om Heksen Innmaria og Frankogfri

Forestillingen handler om Trollene som holder til oppe i fjellene og som er mest opptatt av å passe seg for solen, så de ikke skal sprekke eller bli til stein. Men så en dag får de besøk av en kjempestor fugl, en kondor, som har en viktig beskjed fra trollkvinnen Drasi: mange fremmede eventyrvesener vil komme og slå seg til hos dem en god stund, han håper de er velkomne. Nå blir det stort oppstyr hos trollene, og de innkaller til alltrollamøte for å drøfte hvordan de skal ta imot de fremmede.

av Anne Cath Vestly