Helgemesse-notto eller Allehelgensaften er kvelden/ natta da de dødes ånder får lov til å leke seg med oss, før vinteren blir utidig.

Konservator Kristin Kjønsø deler fortids tro rundt Allehelgen-aften:

Hvis du hører skritt bak deg, må du ikke snu deg , for det er et dødt menneske som følger etter deg, ser du vedkommende, vil du snart dø.

Blør du i dag, vil du også snart dø, dette gjelder ikke for menstruerende kvinner (selv om det kan kjennes slik).

Dagen ble i gammel tid feiret med bålfest, fordi en skulle feire de døde. Etter reformasjonen ble dette utelatt, De døde har best i å bli glemt, mente man.

Kvelden og natta var i katolsk tid en markering for Helgener og martyrer, disse finnes ikke, sa det reformerte delen av Europa.

I noen kalendere heter dagen ”reformasjonsdagen”

I den engelskspråklige verda har høgtida halloween utvikla seg fra All Hallows Eve = All Saints Eve= Alle Helgeners Aften,

Kort historisk framstilling

  1. i Før-kristen tradisjon skulle en minnes sine døde,
  2. i  katolsk tid at en skulle hedre Helgener og martyrer
  3. i protestantisk tid skulle en ikke ha det gøy.

Flere av tradisjonene rundt denne høgtida bygger på tilknyttinga til døde og sjelene deres, bruk av skjelett som pynt, utskårne lanterner som opphavlig skulle lyse vei for sjelene, og tigging om mat som «sjelekaker».

Andre tradisjoner bygger på uhygge og trollskap, som en også mente skulle skje denne natta. Disse skikkane,  kan også stamma frå den keltiske høgtida «samhain”.

Noe for denne dag og natt

Den som klarer å fange et løvblad denne dag blir ikke forkjølet i vinter.

Hvis du er mann og har lyst til å se din fremtidige kjærlighet; må du samle 10 blader av eføy (Bergflette). Hive et og legge resten under hodeputen, da vil du drømme om henne, denne natt.

Været denne dagen kommer til å fortsette i fem uker fremover!

Hiv deg med i feiringa, husk det går an å ha det artig, selv for oss over tretti og uten en dråpe alkohol.