Kystmuseet Norveg ser fram til at vår felles kystkulturarv blir synlig gjennom avdukingen av statuen «Sjø-Sara».

Vikna kommune inviterer til festprogram fra scene på den nordre delen kommunekaia når statuen av «Sjø-Sara» skal avdukes fredag 29. august. Nok en gang skal den legendariske kvinnen stå og speide utover leia i all slags vær og vind, når den over tre meter høye statuen reises på Småholmen i Nærøysundet. Dette skal vi feire med folkefest og med underholdning av både lokale artister og amatørskuespillere!

Vår egen lokale kunstner Torleif Flosand står bak utformingen av «Sjø-Sara» som nå er støpt i bronse, og med sokkel vil den med sine drøye syv meter være et godt synlig landemerke både fra land og sjø. Som et minnesmerke om den fantastiske hederskvinnen, og som et symbol på vår stolthet over egen kultur og identitet vil statuen bli en flott attraksjon på Namdalskysten!

Men hvem var nå egentlig denne «Sjø-Sara»? Enkelte kjenner henne også som «Gjæsling-Sara» og historiene om denne kvinnen født i 1773 har blitt brakt videre gjennom generasjoner. At hun som kvinne kunne bli fisker og attpåtil en dyktig en, var nesten utenkelig på denne tiden. Men Sara Olsdatter som ble født på Larsgården i Foldereid så seg i ung alder nødt til å gjøre noe for å hjelpe familien da faren ble innkalt til krigstjeneste. Hedersstatusen kommer nok aller mest av at hun tidlig utmerket seg som los og livberger for mange fiskere i havsnød, gjennom sin gode kjennskap til skjærgården og sine evner til å manøvrere fartøy gjennom denne.

Festprogrammet denne fredagskvelden vil være mangfoldig med både musikk, teater og taler. Noen smakebiter fra programmet er; Sølvi Vik Brækkan, Åge Hartvigsen, teatertablået «Livet e meir enn go` mat og drekke», ulike taler fra kommune, fylkeskommune, havnevesen, sponsorer og andre involverte i tillegg til mange flotte underholdningsinnslag.

Sjø-Sara - fra Sterke kvinneskikkelser - Skreifestivalen 2013. Barbro Langøien Gravseth som Sjø-Sara. Foto: A G Walaunet

Sjø-Sara – fra Sterke kvinneskikkelser – Skreifestivalen 2013. Barbro Langøien Gravseth som Sjø-Sara. Foto: A G Walaunet

Kvelden avsluttes med avduking av statuen og fyrverkeri.  Fullstendig program vil bli lagt ut på Vikna kommunes hjemmesider og i aktivitetskalenderen vår.