Tradisjonsmat i størhuset

Matkulturen er en viktig del av kulturarven, og under Magisk Jul i Berggården 2015 kunne gjestene oppleve flatbrødbakst på nært hold.

Oppskrift flatbrød

Denne dagen brukte vi denne oppskriften:

  • 7 dl vann
  • 1 kg grovbakstmel
  • 1 ts salt
  • 2 dl byggmel til utbaking

Slik gjør du:

Du trenger takke, kjevle, bakstefløy, melpensel og rulle.

  1. Bland salt og mel i en bakebolle. Kok opp vann og hell det over.
  2. Avkjøl noe og elt deigen sammen. Deigen skal være fast. Legg den i en plastpose i kjøleskapet til den er kald helt igjennom. Deigen kan ligge i kjøleskapet til neste dag.
  3. Del deigen i like emner ca. 200 g per emne til takke 60 cm i diameter, noe mindre til en mindre takke.
  4. Form hvert emne til en flat, litt tykk leiv. Dekk leivene med plast.
  5. Ha godt med byggmel på rent bakebord og kjevl fra midten og utover til tynn stor leiv. Pass hele tiden på at leiven er løs på bordet. Børst av løst mel.
  6. Flytt leiven over på varm takke ved hjelp av bakstefløyen. Den siden som var opp på bakebordet skal være ned på takken. Børst av løst mel og dra over rullen slik at flatbrødet fester seg til takka og ikke krymper.
  7. Stek flatbrødet til det begynner å bli tørt på overflaten, snu og stek det videre til det har litt brune flekker. Pass varmen så det ikke blir brent.
  8. Leivene behøver ikke steke ferdig på takka, de kan brettes i to, legges i stekeovnen og etterstekes/tørkes ved 100 °C med åpen ovnsdør.

Oppbevar flatbrød kaldt og tørt.